Червен код за опасен вятър утре. През нощта срещу сряда ще

...
Червен код за опасен вятър утре. През нощта срещу сряда ще
Коментари Харесай

Червен код за силен вятър утре! Ето къде ще е най-опасно КАРТА

Червен код за рисков вятър на следващия ден. През нощта против сряда ще доминира забележителна облачност. Над крайните северозападни, североизточни и южни региони от страната ще превали слаб дъжд.

Според Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките в страната на следващия ден кодът в другите области е жълто, а тук-там оранжево. Метрологичният уебсайт обаче предизвестява тук-там, че кодът ще е червен.

Картата, която виждате, е основана на районния цифров модел SPM и демонстрира регионите, където ветровете ще са най-силни. От картата се вижда, че в Пловдив също е с евентуален червен код, оповестиха от Meteo Balkans.

Жълт код – ще духа сдържан и мощен вятър. Поривите му ще доближават 55-70 км/ч. Съвети при жълт код: бъдете деликатни за вероятни летящи във въздуха предмети, счупвания на клони и парчета.

Оранжев код - ще духа мощен до плевел вятър. Поривите му ще доближават 70-90 км/ч. Съвети при оранжев код - бъдете деликатни за вероятни по-големи вреди като структурни повреди по здания, изкоренени дървета, счупвания на клони и летящи предмети. Възможни са и проблеми в електроснабдяването.

Червен код – ще духа ураганен вятър с доста мощни пориви. Поривите му ще надминават 100 км в час, изключително по покрай северните скатове на планините.

Съвети: при червен код: избягвайте да излизате на открито! Бъдете готови за предстоящи материални вреди, като те могат да бъдат и изкоренени дървета и летящи предмети. Възможно е и затваряне на пътища.

През нощта против сряда ще доминира облачно време и тук-там ще превали слаб дъжд, а следобяд ще е и с краткотрайни разкъсвания на облачността. Ще духа мощен югозападен вятър, като тук-там поривите му ще надминат 60 км в час! Минималните температури ще са сред 6°С, а оптималните – до 16°С.

Ще се задържи с променлива облачност и тук-там над Рило-Родопския масив ще превали слаб сняг. Бъдете деликатни - чакаме мощни пориви напразно! Фьоновите ветрове в планините са студени! По високите и открити елементи вятърът ще много до ураганни стойности

Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7°, на 2000 метра - към 0°.

И над тези региони облачността ще е забележителна, само че превалявания не се чакат. Ще духа мощен южен вятър, като тук-там поривите му ще надминават 70-90 км в час! Максималните температури ще са 15°-19°С. Вълнението на морето ще бъде 3-5 бала.

Времето на полуострова ни ще се задържи съвсем без смяна. Дъжд чакаме над крайните северозападни и западни региони, където ще паднат обилни превалявания.Силни пориви напразно чакаме над централните региони от Балканите.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР